Hahaha

Jag fann det här väldigt roligt. Fråga mig inte varför.

Så mysigt det är att göra saker tillsammans.

Ursäkta dröjsmålet, det kom en bebis emellan.

Jo, i fredags var det dags för vårt andra föräldragruppsmöte på Bvc. Förra veckan fick vi sitta i ring och presentera oss snabbt och sedan började vi med bebismassage. Jag vill redan här flagga för att jag har svårt för tygdockor, mysmadrasser och panflöjtsmusik som spelar Du käre lille snickebo i avslappningsversion. En av sjuksköterskorna på Bvc höll i mötet. Hon slängde en blick på mig och sa:

- Ni som har barn som sover behöver inte väcka dem, utan ni kan titta på.

Nu var den kommentaren lite överflödig, men det kan ju inte hon veta. Jag skulle nämligen heller hugga av mig både armar och ben än att väcka Edie när hon äntligen somnat. Det är ju de få minutrarna man brinner för. Hur som helst, Edie hängde på min arm helt medvetslös och massagen drog i gång. Där och då började jag känna mig en aning..... skeptisk. Massagekvinnan tar lite olja som hon värmer mellan sina händer och böjer sig ner över tygdockan. Sedan säger hon till dockan, hör nu:
- Får jag massera dig?

Till en docka. Vi andra förväntas göra samma sak. Inte jag då, för Edie sov. De andra föräldrarna böjde sig ner över sina barn och frågar om de får tillstånd att massera. Vad förväntas hända? Ungarna är ju bara två månader och kan inte svara. De kan ju inte ens fästa blicken, för fasen. Här tittade jag mig runt för att se om någon är på väg att brista ut i gapflabb. Ingen rör en min. Jag känner att jag börjar svettas. Nu är det nära att jag bryter ihop. Det händer bara när det är absolut förbjudet. På något sätt lyckades jag hålla ihop mig och snart var timmen slut.


I fredags var det dags för nästa försök. Vi var ute i väldigt god tid. Edie och jag skulle vägen förbi Apoteket för att inhandla en speciell olja. Jag undrar varför det inte dög med babyolja jag redan hade hemma, men jaja, bäst att göra som de säger. När jag lägger handen på dörren är den låst. Låst! Jag tittar som ett fån på skylten, det står att de öppnar halv tio. En gubbe går förbi. Han hojtar att Apoteket öppnar halv tio. Som om jag inte vet det redan. Frågan är: Vad fan är klockan? Och vad gör jag och Edie ute i tio minus innan halv tio när massagen börjar tio? Som ligger en trappa upp, alltså ovanpå apoteket? Kan man undra. Ingen finns att fråga om tiden så jag står kvar ett par minuter för att fundera på nästa smarta drag. Tur att det inte var Systemet vi skulle handla på, för det skulle sett riktigt illa ut, tänkte jag för att muntra upp mig själv. Fast å andra sidan hade jag säkert haft sällskap då. Till slut blev klockan halv tio och vi kom in i värmen. Edie sov som en stock i bilstolen så hon var den av oss som trivdes utslängda på gatan. Vi skulle snart bli utslängda igen. Men det visste vi inte då.

Vi var först på babymassagen, inte helt otippat. Edie var inte nöjd med att bli väckt. Just mellan tio och halv ett sover hon vanligtvis. Det är gudasänd tid. Nu blev hon väckt för att klä av sig in på bara blöjan. Det uppskattades inte. När alla andra mammor och pappor smög in med sina bebisar talade Edie klart och tydligt om att hon inte riktigt var på gott humör. När massagekvinnan satte på avslappningsmusiken skrek Edie lite grann. Tyckte jag eftersom jag är van vid värre. Vi började med att massera bröstet. Jag hann ta två tag på Edie. Det gick ganska fort, det är ingen stor yta att jobba på, om man säger så. Hon gillade det inte.
Massagekvinnan tittade på mig och frågade:

- Tar hon napp? 

Jag tittade ner på Edie. Allt man såg var ett gapande hål. Edies mun kan bli jättestor när hon skriker. Runt omkring satt föräldrar med sina barn och masserade. Jag insåg att frågan var ett fint sätt att säga att vi störde.   
Föräldrarna gjorde en deltagande min till oss samtidigt som de tänkte att fy fan vad skönt att det inte var min unge. Så hade jag tänkt iallafall. Jag reste mig upp och smög ut med Edie. Edie som förövrigt var klädd endast i Liberos Up and Go och inget mer. Kläderna glömde jag såklart. I väntrummet var det iskallt om man jämförde med i massagerummet som var bara snäppet kyligare än i skärselden. Kylan uppskattades inte varpå Edie lade i överväxeln. En pappa stack ut huvudet från ett angränsande rum och blängde surt. Hoppas hon väckte din unge, tänkte jag styggt medan svetten började rinna utmed ryggraden. Efter ett par minuter lugnade sig Edie och jag kunde smyga in och hämta hennes kläder. När de var påtagna var massagen slut.

Det är så mysigt att göra saker tillsammans. Ha kvalitetstid. Knyta an. Skapa ett band mellan mor och dotter med hjälp av beröring och stimulans. Not.Edie sekundrarna innan det tar overhann, som vi säger i Bohuslän.


Bloggtorka

Idag har jag inte orkat skriva något. Imorgon ska jag berätta om hur gaphalsen Edie fick oss utslängda från bebismassagen:-)

Nu: godnattt!


Psykfall

I ett par dagar har jag försökt att lägga Edie enligt ett strikt mönster. Tanken har varit att ge struktur och någon form av rutin så hon förstår vad som händer. Jag läste om det någonstans och tänkte att det var en bra idé. Ikväll somnade hon som på beställning. Jag smyger ut och tror såklart inte mina ögon, eller öron heller för den delen. Tassar ner för trappan och en fruktansvärd tanke slår mig. Tänk om jag kvävt henne, hon låg ju på min arm när hon somnade. Eller gjorde hon det, tänk om jag lade mig på henne? Såhär snabbt kan det väl inte gå?

- Anders!
- Ja?
- Kan du gå upp och kolla ifall Edie andas?
- Va??
- Kan du gå upp och kolla om hon andas!
- Varför då?
- För hon ger inte ett ljud ifrån sig och det verkar skumt.
- Men nattade du henne inte precis?
- Jo, men nu är jag osäker på om jag kanske lagt mig på henne eller nåt.
- Men herregud, hon sover väl.
- Ja, men kolla iallafall.
- Okej, men jag gör det sen.
- GÖR DET NU!!
- Varför gör du det inte själv?
- Jag vågar inte.

(låååång suck)

Anders kommer tillbaka och slänger en..... talande blick på mig.

- Hon sover som en stock, Kim.
- Eh, så bra....

Nu sitter jag här med babywatchern och kan inte koppla av. Tänk om det är fel på den och hon ligger alldeles ensam och gråter? Fan, vilka fransiga nerver jag har.

Pissig dag- totalhaveri

Det blev ingen träning i morse- sömnbristen tog ut sin rätt. Efter mötet på skolan, som för övrigt verkade jättebra, var jag så trött att marken gungade. Jag prioriterade att sova. Rätt eller fel? I min värld är det ändå så att jag är hellre lite rund och pigg än vältränad och dödstrött. Imorgon tar vi nya tag. ( Jag har dåligt samvete, det har jag)
Ikväll vill jag stänga in min i tvättstugan och vika tvätt. Edie har växt ur storlek 50 och där hade vi köpt och fått så mycket kläder att man inte behövde tvätta så ofta. Nu när hon har 56 är det skralt på kädfronten, det kan jag säga. Så det blir till att tvätta ofta tills dess att hon kan ha 62 som vi har shitloads av.
Fick reda på att en, i mitt tycke, mycket charmerande man är ett svin när han tror att ingen hör och micken är av. Han jobbar inom media. Varför är det ofta de mest charmiga som är de största svinen? Som om det måste finnas en plus och en minuspol, på något sätt. Varför lönar det sig inte att vara en av de tysta, sjyssta killarna? De som skulle ta i en som om man var gjord av glas och faktiskt komma ihåg ens födelsedag utan att man behövde påminna. Som inte stod längst fram i baren och busvisslade på uppmärksamhet utan faktiskt väntade på sin tur för han var uppfostrad så. Vad händer med de snälla killarna som har vett på att behandla alla med respekt? Tänk att det tog mig nästan trettio år att komma på att det är de snälla, omtänksamma killarna som är vinnarna. Det är de man håller i när åskan går (eller vattnet). Anders är definitivt inte den gapiga typen. Det är jag vansinnigt glad för. Många tycker att jag är ganska gapig, dock. Då ska de träffa en viss Edie Löwstedt. Den damen går inte av för hackor, hon.

Skrikpartaj i Tyresö

Är det så att bebisar skriker trots att allt är bra eller vad är det frågan om? Jag begriper ingenting. Kollar igenom listan i huvudet: Ätit, check! Sovit, check! Torr blöja, check! Vill vara nära, check! Nappen, check! ÄNDÅ skriker Edie. Då får jag känslan av att jag inte förstår henne och det hon vill säga inte går fram= 100 terapitimmar som vuxen. Jag gör mitt bästa men det verkar inte räcka alltid. Suck!

Idag har jag varit hos min barnmorska på efterkontroll. Allt såg bra ut, tack gode gud. Hur häftigt är inte organet livmoder som bara två månader efter förlossningen dragit ihop sig till en valnöt, typ? Snacka om att det är coolt att vara kvinna. Om man bortser från mens och PMS, vill säga.

Ikväll tänker jag gå och lägga mig tidigt. Imorgon bitti ska vi titta på en skola här i Tyresö som har fotbollsinriktning. Tjejerna vill gärna ha fotboll på schemat och vi är inte dem som säger nej. Jag gillar lagandan och värdegrunden som finns i ett sunt fotbollslag och det är coolt att kunna kombinera skola och hobby.

Kvart över tio imorgon ska jag och Edie på Mamma- Baby gym. Hur ska det gå? En hel armé fullt av snygga, vältränade mammor med sina perfekta barn som ligger tysta och tindrar med ögonen hela passet och så jag och Edie. En fläskis och en gaphals. Nu ska Tyresö Gym få bekänna färg, sanna mina ord. Återkommer med detaljer imorgon.

Nu ska jag krypa upp bredvid min man och dricka te och njuta av att Edie tacklat av, tillfälligt. Han är i sitt esse nu när det är OS men eftersom det inte tillhör vanligheterna nuförtiden att jag vill gosa sliter han sig nog för att ge mig en kram eller två. Annars dödar jag honom, helt enkelt.

Trevlig kväll!!


NDU- Nära döden upplevelse

Idag har jag haft två näradödenupplevelser. En på gymet och en när jag skulle natta Edie.

När jag kom till gymmet så berättade Annika att vi skulle köra konditionsträning till att börja med. Jag kände mig morsk och tänkte Hur svårt kan det vara? Det kunde vara hur svårt som helst, visade det sig. Ni vet en sådan där mojäng med långa pinnar man håller i och plattor man står på? Man ska dra i pinnarna samtidigt som man flyttar fötterna fram och tillbaka? Vilket JÄVLA tortyrredskap. Den maskinen skulle jag "värma upp i". När jag var klar med den var jag beredd att gå hem, det kan jag säga. Då hade det gått femton minuter. De sista minuterna hängde jag som en trasa, ögonen flimrade och jag tänkte att detta måste vara värre än att föda barn. Som en hösäck på 84 kilo, flåsande och illröd i ansiktet ramlade jag av när kvarten var över. Får jag sätta mig ner, frågade jag. Nej, sa Annika och såg barsk ut. Jag satte mig inte utan hoppades istället på att jag skulle svimma så jag slapp resten av timmen. Jag svimmade inte, tyvärr. I övning efter övning framgick det med all önskvärd tydlighet att det var tur att jag tog mig till gymmet. Jag är så svag i hela kroppen att det är ett under att jag tar mig gatan fram. Min kropp är ett sjunkande skepp och det passar ju bra eftersom mina konturer konkurrerar med en Finlandsfärja. Men det ska det bli ändring på. Annika är skitduktig och ljuger alldeles proffsigt när hon säger Bra jobbat! när man tar farväl. Henne gillar vi.

Den andra hemska upplevelsen var att lägga Edie och vara KONSEKVENT. Jag har lagt en miljon barn när jag jobbat i omsorgen med utvecklingsstörda men när Edie skriker börjar jag också grina. Brösten rinner, snoret rinner och jag är rädd att grannarna ringer socialen. Jag tror ändå att i det långa loppet kommer det bli skitbra, rutiner ger trygghet. Just nu är det tufft.

Om ni inte hör ifrån mig imorgon beror det antagligen på att jag:

- dött.
- fått sådan träningsvärk att jag inte kan spreta med fingrarna eller lyfta armarna.
- blivit träningsnarkoman och lägger all min vakna tid på gymmet. (inte så troligt)
- sover bort hela dagen eftersom jag vaggat Edie hela natten fast jag inte skulle.
- blivit sporttokig av träningen och tittar med glädje på OS.

Ja, nu vet ni hur min dag har varit. Vad har ni haft för er?


Första träningspasset med Annika

Jag ska skriva om det så fort jag orkar lyfta armarna till tangentbordet...

Typ senare ikväll. Jag dör. På riktigt.


Trött

Jag är så trött efter nattens bravader. Vi somnade till slut. Edie sov på min arm hela natten och min nacke är stel men vad gör man inte?

SÅ ROLIGT att ni har skrivit vilka ni är!! Jag ska sätta mig i lugn och ro och läsa era kommentarer, era bloggar och bara GOTTA MIG I att ni följer mig och Edies kamp att lära känna varandra. Att ni finns och håller tummarna för oss. Ni gör skillnad, ska ni veta.

Annars har det inte hänt något speciellt, vad jag vet.


Vi får höras imorgon. Sov gott alla, det hoppas jag att jag också får göra.

Förtvivlad mamma och arg bebis

Det enda som hjälper är att sjunga. Så det gör jag. Länge.
Men jag är så trött nu.
Så fort jag slutar sjunga börjar hon skrika igen.

Söndag kväll

Idag har jag varit helt slut. Fick dra mig ut på promenad med hundarna och höll på att frysa ihjäl. Det är så mycket snö att det verkligen inte går att ta sig fram i rask takt.

Kom på att jag har gått ner 13 kilo på sju veckor. Det är faktiskt inte så dåligt. Om man ser det så.

Nu ska jag tappa upp ett bad för första gången sedan Edie kom. Risken för infektion är i det närmaste befintlig och mina nackmuskler känns som sten. Kanske ska jag prova spikmattan jag fick i julklapp? Alla verkar ju ha fastnat för mattan, hoppas att jag också gör det.

Jag skriver och jag undrar vilka ni är som läser, var ni bor och om ni har egna bloggar. Skriv gärna en rad i kommentarsfältet.

Förresten, två nya små människor kom till världen i helgen. Maggie och Stefan i Uddevalla fick en dotter igår morse som nog ska heta Milla och Staffan och Nina i Malmö fick en liten Edward i morse. Välkomna båda två, ni är efterlängtade!!

Ett satans hundliv

Efter en lång kvällspromenad har Ziggy och Smilla kraschat i soffan.Man borde inte ha hundar i soffan. Jag vet det men kan inte låta bli.


Man vet att man är småbarnsförälder när.....

bebisen spyr ner sin mammas ansikte, den nybäddade sängen och de nyss påsatta rena kläderna och det enda man säger med mjuk röst är:

- Mår du bättre nu?

samtidigt som man pratar i ena mungipan för att inte kräkset ska rinna in i den andra.


Har jag hört...


Man vet att man är småbarnsförälder när.....

bebisen spyr ner sin mammas ansikte, den nybäddade sängen och de nyss påsatta rena kläderna och det enda man säger med mjuk röst är:

- Mår du bättre nu?

samtidigt som man pratar i ena mungipan för att inte kräkset ska rinna in i den andra.


Har jag hört...


Småbarnsliv

nattvak
Babysemp
amningskupor
vyssja
nattlampa
åkpåse
nappflaska
skorv
eksem
bröstont
mammabyxor
skallra
snuttefilt
pyjamas
nappen
muminnallen
regnbågshästen


Och tystnaden. Tystnaden, gott folk. När Edie har skrikit sig förtvivlad, när maten landar som ett mjukt moln i magen, när mammas hår rinner mellan fingrarna och natten inte ter sig lika läskig. Då. När hon tystnar och börjar klippa med ögonlocken, försäkra sig om att jag är nära och inte försvinner. Då. När hon somnar tryggt i min famn. Just då är tystnaden den vackraste musiken och jag är världens bästa mamma.
Edies favoritskallra, Regnbågshästen

Grattis var du än är.

Idag är det mormors födelsedag. Hon älskade tulpaner. Det passar bra, sa mormor, för det finns alltid gott om tulpaner på Gabrielladagen. Idag har Gabriella namnsdag och det namnet gillade mormor.

Om hon hade levt hade jag överraskat henne. Jag hade packat ner Edies alla grejer och tagit tåget till Uddevalla för att fira hennes 77- årsdag. Mormor hade ojat sig och sagt att Edie var det vackraste barn hon sett. Hon hade lyft upp Edie försiktigt och hållit sina rynkiga, rökluktande händer försiktigt om Edies lilla nacke. När Andreas, min lillebror, kommit med sina barn hade mormor ojat sig på samma sätt och talat om att han hade de finaste pojkar som världen hade skådat. Sådan var mormor. Hon bar en unik förmåga att få mig att känna mig speciell. Hon har varit död i tio år till sommaren och saknaden är fortfarande överväldigande.

Det finns en ny person som heter May i andranamn. Hon bjöd på ett leende som hette duga idag. Hennes riktiga första. Jag hade uppe kameran också. Hur stora är oddsen?Grattis på födelsedagen, gammelmormor!
Åjodå

Idag har jag varit på gym. PÅ GYM! Innan jag åkte dit tog jag vägen förbi en sportaffär och köpte skor och kläder. Bättre snygg och fet än ful och fet, tänkte jag. Edie var med. Hon sov så snällt när jag provade kläder. Det här är ju inga pix, tänkte jag morskt för mig själv. Så kom vi till gymet. Gled in.. Jag hade med mig Edie i bilstolen med en förhoppning om att hon skulle sova sig igenom mitt träningspass, en skötväska, en Babybjörn- sele plus en påse med träningskläder. Det såg ut som om vi skulle flytta in. Väl inne fick vi låna ett hänglås eftersom jag givetvis tagit med mig hela hemmet utom det.

I omklädningsrummet vaknade Edie. Ordentligt. Ett hjärtskärande gallskrik gjorde att till och med killarna vid de fria vikterna vände på huvudet. När jag lyfte upp henne insåg jag att hon behövde bytas på eftersom hon kissat ner sina byxor. När jag tog av blöjan såg jag att bajset var grönt. Grönt! Det har aldrig hänt förut. Blev såklart orolig. Bytte på henne, klädde på mig själv. Jag förstod att hon var hungrig och såg mig om efter en mikro.

Efter MÅNGA om och men satte jag en tyst Edie i bärselen och lyckades faktiskt gå på bandet en liten stund. Sedan åkte vi hem. Att gå på bandet var absolut den enklaste delen i dagens träning, det kan jag säga.

Jag var där och jag tänker gå tillbaka. Det gör mig till en duktig, duktig, duktig person. Iallafall idag.

Nu ska jag gå upp och lägga sång på en låt som skall skrivas färdigt. Sedan är det nog godnatt för mig, jag är helt slut.

När Jonna, Lisen och Edie låg i soffan med Anders häromsistens upptäckte jag att de hade en gemensam nämnare:Visst är det för gulligt?Åh, så bra!

Hon skriver så det känns. Godmorgon!

Favoritbilder

Här är några glimtar av total lycka.Edie tar ett bett på sin mammas kind.Anders och Edie framför OS- en helt vanlig kväll i februari. Mina fina. Jag är så glad för att Edie har världens bästa pappa.Stor- och lillbukett med bud från Postkodlotteriet.Skidåkaren Edie Löwstedt pustar ut efter femmilen.Jonna vaktar och skyddar sin lillasyster som sover så tryggt.Edie, min stora flicka, fyller sju veckor idag. Grattis lillstrumpan!

Willys nästa


Efter promenad med hundar och barnvagn.... nu inhandling av mat. Vi hörs!

Det som inte dödar en gör en starkare...väl?

Men fy fan vilken dålig kondition jag har! Vi skulle gå en rask promenad och ärligt talat så var jag livrädd när vi startade. Tänk om hon skulle döma ut mig fullständigt! Vissa tränare skäller ju på en och med avancerad sömnbrist och hormoner på hög nivå så hade jag börjat grina direkt. Vi började gå i, vad jag tyckte rask takt. Jag hade fel. Efter en stund sa hon att det var dags att börja promenera på allvar. Då. Förstod. Jag. Man skulle gå så man nästan sket ner sig. Hon pratade hela tiden och jag försökte svara, det försökte jag faktiskt. Jag är inte säker på att hon hörde vad jag sa. Efter en liten stund kom en liten backe. Håll farten, sa hon. Inga problem, kved jag fram. Efter två meter såg jag flimmer och benen var helt orörliga. Till slut var jag uppe. Jag undrade om hon börjat ångra sig. Kanske skulle hon klassa mig som fullständigt värdelös, om hon gjorde det så dolde hon sin besvikelse väl. Tur för mig.

Annika verkar vara en fantastisk tränare och det ska bli roligt att få göra resan med hjälp av hennes kunskap och entusiasm.

I morgon ska jag gå igen. Själv. Nu JÄVLAR kör vi. Budda är med på tåget. Är du?


Träningen startar om en halvtimme

Förresten, herregud, DET ÄR JU IDAG SOM JAG KÖR IGÅNG!!!

På något sätt har min kropp förnekat att det är idag jag har mitt första möte med min personliga tränare. Vi ska snitsla en promenad till mig. När vi pratade sist sa Annika att jag behövde promenera och då förklarade jag att det gjorde jag ofta eftersom jag har två hundar. Då log hon lite snett och sa att hon skulle lära mig vad hon menade med en promenad. HJÄLP! Det är klockan tre det smäller.

Undrar om jag inte har lite ont i halsen. Jag tycker nog att det låter lite tjockt när jag pratar.....

..... skulle den gamla Kim har sagt. Men nu kör vi!! ( Fake it til´you make it)


Återkommer med rapport. Om jag överlever...

Spy, kiss och whitetrash- Kim

De första veckorna av Edies levnad bytte jag kläder på henne så fort hon spottade ut lite bröstmjölk. Tvättberget växte och växte. Jag vek små pyttebodies på löpande band. Mina egna kläder var klanderfria och vid minsta fläck sprang jag upp i garderoben för att byta kläder på mig själv. Jag skulle fanimej inte bli en småbarnsmamma med skitiga kläder och flottigt hår.

HA HA HA HA.

I natt har Edie haft spyfest, kissfest och bajsfest och jag var inbjuden. Hurra. Vid tretiden när jag ammade henne kom en spya upp och landade på lakanet. Vad gjorde jag? Jo, jag lade en handduk över och vi somnade om. Orkade inte väcka Anders och den supertrötta terrorbebisen för att göra rent. I morse tittade Edie på mig, log och spydde igen.

Just nu sitter jag i ett par sunkiga kärringtofflor, oborstat hår, Anders för stora joggingbyxor med spyfläckar på och en blå t-shirt med texten "Markbygg" på ryggen.

Jag har gett upp, blev en av dem.

Men.....

Edie sover och det är det enda som räknas.

/ White Trash- Kim


By the way: Ett par dagar innan kejsarsnittet var jag på Ikea i joggingbyxor. Jag som SVOR på att aldrig visa mig utanför dörren i sådana kläder. Kanske började förfallet till och med innan Edie kom.


Just nu i tv- soffan, ytterligare en minut senareEdie Löwstedt har fått nog av sport. Det är visst mammas flicka, trots allt;-)

Just nu i tv-soffan, en minut senare

Edie Löwstedt ler. HON LER!!


Just nu i tv- soffan!Edie Löwstedt kollar skidskyttet.

(Någon mer än jag som tycker att min laptopkamera suger?)


Drakpyjamasen...

...finns att köpa på Lindex för er som undrade.


Då blir detta en träningsblogg. Också.

Hej alla och tack för era kommentarer! Då ska ni få följa mig i med och motgång under våren. Nu är jag ju ingen träningsmänniska och jag kommer gnälla, gny, fuska och kämpa. Men aldrig ljuga och göra mig bättre än vad jag är. Det måste gå. Jag vill vara frisk och detta är nödvändigt. Om någon kämpar med mig, dela med er! Jag kommer behöva er.

Lördag kväll: Schlager och äntligen mellanakt!

Men så fina, Glada Hudikteatern gjorde succé såklart. Men varför sjöng Måns? Överflödigt.

Nu: blocket och jakten på en ny byrå.

Trevlig lördag!


Att trösta en drake

Kvällen igår var inte rolig. Jag tror att Edie börjar bli lite förkyld, hon är iallafall täppt i näsan. En sådan argbigga vi har! Så fort hon stängde munnen så kom hon på att det var stopp i näsan och som hon skrek! Inget ledsenskrik utan ett dra-åt-helvete-varför-gör-ni-så-här skrik. Länge. Det var hur som helst svårt att hålla sig för skratt eftersom hon var så förbaskat söt. Kolla själva:

Jag har ingen aning om vad som hände i Let´s Dance eftersom jag till slut kände att det var bäst att gå upp i sovrummet där hon kanske kunde komma till ro. Efter lite sång och ramsor såg det ut så här:Då var det dags att slänga fram bröstet och det fick precis den verkan som jag ville..Detaljstudie.....Äntligen lite tid för mig själv, tänkte jag. Vad hände? Draken hade tagit kål på mig och jag somnade efter en halv minut. Lampan var tänd och tvn i sovrummet på...

Just nu ligger lillan och sover i kärran bakom mig, Anders är på Singö och tjejerna på fotbollsträning. Hampus är hos sin mamma i tvåveckorsperioder så han kommer imorgon. Jag sitter i soffan med en mugg te och tittar ut på snöovädret. Herregud vilket fantastiskt liv jag har. Tänk att det gick till slut! Förresten, jag ska berätta om en sak som jag ser fram emot. Tänk när jag möter någon som inte vet vem jag är och frågar sådär slentrianmässigt om jag har barn. Ja, jag har en dotter, ska jag svara då. Det ni!Teknisk support

Jag behöver hjälp med en sak och därför vänder jag mig till er, kära bloggläsare.

Jag har en DVD som jag vill visa er. Nu undrar jag:

hur får man
1. in skiten i datorn
2. in det på youtube
3. publicerat det på bloggen, eller just det, det vet jag ju hur man gör om vi nu kommer så långt.

Någon därute i rymden som kan förklara så en multihandikappad hacker kan förstå?


Bra karaktär

Bara så ni förstår hur karaktärsfast jag är:

Idag har jag ätit en semla och flera kakor.

FAN.

Okej, på tisdag kör vi....

Nya tider- ny kropp

När jag var tjugo hatade jag mina små bröst och tjocka lår. Dessutom tyckte jag att benen var för korta och när jag räknade hade jag 73 leverfläckar i ansiktet. Sådant hängde jag upp mig på. Bagateller. Jag tror nog att jag ansågs vara ganska snygg, inte snyggast i gänget men inte heller den som gick lottlös från krogen om hon inte ville. Mitt självförtroende var inte det bästa och jag var expert på att hitta fel och brister, både på mig själv och andra.

Nu är jag trettiofem. Tiden går, kan man lugnt säga. Saker förändras. Kroppen förändras. I början på sommaren gjorde jag penntricket och jag klarade det fortfarande. Vet ni vad penntricket är? Man sätter en penna under bröstet och om den ramlar ner har man fortfarande bröst som pekar uppåt. Patetiskt, va? Innerst inne tyckte jag att det var fantastiskt att klara det vid trettiofem års ålder. I augusti var mina bröst helt förändrade. Ljuslila strimmor färgade de alltmer hängiga och tunga brösten. I vecka 23 producerades råmjölk. Jag stod framför spegeln och grinade. Skrek att jag skulle springa till plastikkirurgen så fort bebisen kommit. Pinsamt, jag som aldrig trott att jag var så fåfäng. Anders blev förbannad och frågade: Vad tror du jag går igång på mest? Estetiskt perfekta bröst eller en kvinnokropp som visar att denna kropp burit och fött mitt barn? Han hade så klart rätt och jag skämdes.

Nu är Edie här. Jag väger 84 kilo. På mina lår och höfter har jag mörklila bristningar. Brösten hänger så jag måste sova med BH. Fötterna är fortfarande svullna och dubbelhakan har väl aldrig varit så framträdande som nu. Ändå känner jag mig vacker. Min kropp klarade av att skapa en ny människa. Mina bröst ger mitt barn mjölk och närhet. Jag har ett ärr som visar att denna kvinna förlöst med kejsarsnitt, hon är mamma. Jag är stolt över min kropp men jag kommer ändå inte tillåta den se ut så här. Förresten, om jag vetat hur jag skulle se ut femton år senare, hade jag nog varit stoltare över min kropp när jag var tjugo. 

Jag har bestämt att jag ska börja träna och fortsätta att träna. Skaffa nya vanor som jag kan hålla livet ut. Sedan Edie kom har jag blivit så rädd för att bli sjuk. Jag vill finnas här för henne när hon växer upp. Oddsen ökar ju om man tar hand om sig. Det är dags att göra det nu. Ni ska veta att ingen är så lat som jag. Jag HATAR att träna. Men jag måste göra det för Edies skull. Jag vill kunna sparka fotboll med henne, klättra i träd och springa i skogen.

Nästa vecka ska jag träffa en tjej som ska hjälpa mig att komma i form igen. Tjugo kilo ska bort för att motverka diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar. Inga mirakelkurer, inga magiska soppor eller fantasipulver. Lagom träning för en slashas som jag.

Nu undrar jag: tycker ni att jag ska blogga om det? Är det skönt att hålla bloggen träningsfri eller vill ni vara med på min resa? Vad säger ni?

Mina, dina och andras barn

Nu är natten som svartast. Klockan är över två och temperaturen är närmre tio minus här ute i Tyresö. Anders tittar på Super Bowl, Lisen och Jonna sover och Eddie är precis nymatad. I vårt hus råder tillfälligt lugn och jag suger i mig varje sekund av tid för mig själv. Jag vet att jag borde sova men det är så skönt att få dricka lite te och slösurfa. Det är en kamp att få till något inlägg överhuvudtaget, dagarna bara rinner iväg.När folk fick reda på att jag var gravid så sa de att kärleken till ett biologiskt barn var speciell. Att nu skulle jag få känna på de stora känslorna. På sätt och vis hade de rätt. På sätt och vis hade de fel. Jag står alldeles häpen och förundrad över att ha kunnat göra en människa överhuvudtaget och den känslan är hur stor som helst. I det ögonblicket jag hörde Edies första skrik fick jag svindel av livets storhet, det var en väldigt speciell känsla. När Edie gråter och jag är den enda som kan trösta slår det mig att jag är den som känner henne bäst av alla. Den egokicken är svår att slå.


Å andra sidan har Jonna somnat på min arm idag. Hon är elva år och på väg att bli en stor tjej med huvudet fullt av funderingar som måste vädras och vändas på. Hon låter mig få ta del av hennes fantastiska värld och kärleken till henne är inte mindre än till Edie. Den är bara annorlunda. Jag var inte med när mina bonusbarn föddes och jag bar dem inte i min kropp. Hampus var elva och tjejerna sex när jag träffade dem för första gången. Under åren har en stark, ren och helt självklar kärlek växt fram som inte känns mindre. De behöver mig inte på samma sätt som Edie behöver mig, så är det ju. De har en mamma och en pappa som var med från början. Det kan jag vara avundsjuk på ibland. Fast inte lika mycket som innan jag fick Edie.


Vad vill jag ha sagt med det här då? Jo, att min kärlek är lika stor till alla fyra barn. Den är bara på olika sätt. Blod är inte tjockare än vatten. Inte i mitt fall. Kanske blir ni provocerade och hävdar att jag hycklar. Jag gör faktiskt inte det. Jag trodde själv att det skulle vara större skillnad på mina känslor än vad det faktiskt är.

Jag är glad att mina fyra barn, eget och andras, har exakt lika högt värde i mina ögon. Så är det bara.


Till min dotter


Du har precis somnat i min famn. Världen är så stor, så stor och du är så väldigt liten om man jämför. Men du har mig. Din alldeles egna mamma. Du kan känna dig trygg för jag kommer skydda dig med mitt liv. Ingen kommer kunna skada dig för då måste de ta sig förbi mig och det kan de inte. Jag kanske är kort till växten men jag kan ändå bli flera meter hög, som trädet du gillar att titta på genom fönstret när du ligger på skötbordet. Precis så hög kan jag bli, så du kan vara lugn. Om du blir rädd på natten jagar jag undan spökena med ett jättemorr. Då vågar de aldrig komma tillbaka igen. När du blir tonåring ska jag skrämma bort dina hjärnspöken så du kan få bli vuxen i lugn och ro. Med hela min styrka och kärlek ska jag skydda dig allt jag kan. Av mig ska du få rötter och vingar.

Jag har gjort mycket dumt i mitt liv men allt med dig blev alldeles på pricken perfekt. Dina vassa små naglar rivs precis som de ska och dina pyttetår spretar så gulligt när mjölken precis börjar flöda in i din mun och hela livet känns toppen för dig. Då tittar din mamma in i ett par blåa, perfekta ögon och din blick är så klok trots att du är ett barn. Tänk att jag och pappa gjort något så fint. Men lite hjälp på traven fick vi faktiskt.

När du blir större ska jag berätta om hur du kom till oss. Jag ska säga att vi var tvungna att få hjälp av Farbror Doktorn för att få ett så fint barn som vi faktiskt fick. Vi väntade och väntade på att du skulle bli till. Vid en viss tid varje månad så grät mamma för då visste hon att du inte fanns ännu och att hon fick vänta lite till. Plötsligt en dag satt du där inne i din mammas mage. Som en liten yttepytteprick satt du långt inne i mammas mage och där skulle du stanna i nio månader.  Dina syskon pratade med dig, rakt in i magen. När Hampus pratade med sin mörka röst sparkade du allt du kunde, när tjejerna snackade låg du blickstilla och lyssnade. Mamma sjöng för dig varje dag och varje kväll. Du växte och växte. Så närmade det sig förlossningen. Då fick vi reda på nyheten. Du låg med rumpan först och vägrade vända på dig. Så speciell var du. Doktorn sa att det var bäst att operera ut dig så att du skulle må så bra som möjligt. Vi fick ett brev på posten. Där stod det att du skulle plockas ut ur mammas mage den trettionde december, dagen före nyårsafton.

Så kom dagen och så kom du.

Björn Ranelid säger att man ska bära sitt barn som den sista droppen vatten.

Så ska jag bära dig genom livet, Edie. Jag älskar dig.TjejmysAnders är inne i stan och jag och Edie är ensamma hemma. Jag unnar honom verkligen en kväll på stan, tror att det hänt tre gånger på fem år... Skriver inlägget med ett pekfinger så det här lär ta tid:-)
Stan och nattlivet känns så avlägset, så en annan tid. Jag vet att många kan känna panik när de får barn, livet ändrar sig så och man undrar om det ska vara så lugnt för alltid nu. För min del ändrades mitt liv när jag flyttade ihop med Anders och hans barn. Plötsligt var det fredagsmys, frukost på tidiga mornar och skrubbade knän som skulle blåsas på. Jag minns första gången jag skulle vara ensam med tjejerna. De var nyss fyllda sju, tror jag, och jag skulle passa dem ett par timmar tills dess att Anders kom från jobbet.

Jag hämtade dem på fritids och hela dagen hade jag gått och laddat för vår eftermiddag. Jag var livrädd. Inte långt ifrån där vi bodde fanns en äng med en stor grill som man fick låna. Det var soligt och fint väder och jag hade bestämt att vi skulle grilla hamburgare. Det äter ju alla barn, tänkte jag. Precis när de ska ta sin första tugga slår det mig att de kan sätta i halsen. Kvävas. Dö och det skulle vara mitt fel. jag såg framför mig hur Anders skulle falla i bitar och barnens mamma skulle jaga mig med all sorts tillhyggen. Jag bad dem att tugga och svälja ordentligt. De tittade på mig med förundrade ögon och nickade försiktigt. Antagligen tänkte de att jag nog inte skulle bli så långvarig, nervös och stirrig som jag var.

När Anders kom var jag helt slut. Det rörde sig om två timmar och en hel livstid.

Nu skriker lilla E, återkommer när jag kan.


Tack för era fina kommentarer

Nu har jag egentligen inte tid att sitta framför datorn. Edie sover och nu ska jag passa på att få mig lite lästid.

Ni ska veta att jag känner mig upplyft av era kommentarer. Tack så hemskt mycket!

Kram och godnatt!

Problemfri amning är en myt

I slutet av min graviditet såg jag fram emot två saker: förlossningen och amningen efteråt. Jag brukar vara sjåpig och rädd för allt möjligt men med tusen böcker i ryggen och andningsträning i timmar kände jag att jag hade kontroll över situationen. Det skulle bli ett äventyr att få ett barn genom blod, svett och tårar. Så blev det inte. Vid ett rutinultraljud konstateras att Edie ligger i säte och att det var 50% chans att ett vändningsförsök skulle lyckas. Jag tackade nej till försöket eftersom jag inte ville få Bricanyl. Medicinen ges för att livmodern skall slappna av men har biverkningar som jag var rädd för. Tydligen är det vanligt att kvinnan får som ett ångestanfall, hjärtat rusar och pulsen slår så hon får panik. Jag med min ångesthistoria har kämpat länge för att lära mig andas bort panikkänningarna och i det här fallet hade varit omöjligt. Så... jag valde att satsa på att Edie skulle vända sig själv, det var det också 50/50 chans för. Så blev det inte. Okej, tänkte jag, amningen kommer iallafall flyta på problemfritt. Icke.

Eftersom jag snittades var min mjölkproduktion lite slö i starten. Det ledde till att Edie inte fick i sig tillräckligt med mat och vi var tvungna att koppmata henne.Lilla Edie har tappat för mycket i vikt på sin tredje dag, på bilden väger hon bara 2600 gram. Snälla barnmorskan Agneta visar hur en koppmatning ska gå till. Edie är för svag för att orka suga på mitt bröst.

På BB fick jag låna en elektrisk pump för att hålla igång mjölkproduktionen. Jag satt där och grinade och pumpade, natt och dag. Där någonstans började jag förstå att amning inte bara kommer naturligt. Det är en konst, faktiskt. Både mamman och barnet skall vara i fas och få samspela. Det krävs teknik, lugn och ro och kraft både hos barn och mamma.

Efter två dagar med koppmatning vände Edies kurva och hon började gå upp i vikt, som tur var. Jag lånade med mig en pump hem. Amningen fungerade inte, Edie ville inte ha mina bröst trots att mjölken flödade. Jag grät och kände mig avvisad och som en dålig mamma. Vi fick tid på amningscentrum på SÖS. Där fick jag lära mig lite kroppsställningar för att underlätta. Edie vägrade öppna munnen och hennes lilla mun snörptes ihop så den såg ut som hennes rumphål. Alla frågade om hur amningen gick och jag kämpade med gråten. Jag började misströsta ända tills min vän Elise berättade att hon kört med amningsnapp, ni vet ett plastskydd för att skydda bröstvårtan. En ledsen kväll slet jag fram skyddet som jag köpt för längesedan och tryckte fast det på bröstet och vips! så satt Edie som en smäck vid tutten. Mjölken flödade, Edie smackade och mina tårar rann. Så härligt!

Efter ett tag fick jag höra att jag skulle ta bort amningsnappen och att jag skulle låta Edie få ta min bröstvårta annars skulle hon få Babysemp på flaska. Hon skulle nog få lära sig. 

I nästan en vecka har min dotter varit ledsen. Hon har inte sovit ordentligt och inte kommit till ro. Inte en enda gång har hon tagit mitt bröst. Inte en enda gång. Hon har hellre varit ashungrig, förtvivlad och super arg än givit med sig och tagit bröstvårtan utan amningsnappen. Jag märkte att bröstmjölken började sina. Det gjorde mig riktigt rädd. Om mjölken slutar komma är amningen ett minne blott, med eller utan napp.

Inatt gick jag emot alla rekommendationer. Jag slet fram amningsnappen i ren desperation när ingen mjölk kom när jag pumpade. Edie spände sig som vanligt när jag lade henne vid bröstet, hon började jobba upp ilska och frustration. Så kände hon att amningsnappen var på plats. I ett ögonblick låg hon stilla och kände försiktigt med tungan över plasten. Jag höll andan och Edie spottade ut och gav upp ett gallskrik. Jag tänkte att nu var det kört. Efter ett ögonblick var det som om Edie plötsligt kom ihåg var nappen var till för och hon högg sig fast i bröstet. Som hon åt! Hon låste sina vackra ögon i mina och åt och utstötte höga ljud som lät som musik i mina öron. Min fina lilla flicka. Så dum jag känner mig som lyssnat på alla experter och inte litat på min egen instinkt. Nog för att jag är förstagångsmamma men ingen känner mitt barn bättre än jag.

I natt har Edie sovit som en stock. Jag har varit vaken max en och en halv timme från klockan elva till halv sju på morgonen. Inga skrick och gråtattacker, ingen spänd babykropp och ingen mamma som nästan spyr av trötthet. Dessutom har hon varit förstoppad sedan hon slutade med bröstmjölken. Magen har kommit igång igen.

Från och med nu ska jag våga lyssna på min magkänsla. Jag måste våga lita på att jag vet bäst. Det är ju ändå mitt barn det handlar om.

Tycker inte ni att man hör lite väl lite om amning som inte fungerar? Jag menar, varför ska det hyssjas om att det inte är så himla lätt att få till det? Man är väl inte mindre kvinna och mamma för att man inte kan amma?


RSS 2.0