Godnatt världen

Shit, vilken späckad dag. Idag har vi varit på babysim. Edie lät sig nådigt köras runt i vattnet, nöjdminen var på. I hela tjugo minuter stod hon ut men i duschen blev det ramaskri. Det var premiär på att bli schamponerad till Edies stora förtvivlan. Jag skrattade åt mig själv när jag såg min bodylotion. Vad tänkte jag på? Jag hann inte ens tvåla in kroppen så det blev till att åka hem full i klor. Bredvid mig satt en skrubbad och skinande ren Edie, sur som ättika och med fjunigt hår som stod rakt upp. Hur söt som helst. Väl hemma somnade hon som en stock- jag fick tid att duscha länge. Det är sånt man blir glad för nuförtiden. När hon vaknade drog vi in för att ha möte med Postkodlotteriet. Jag hann med att träffa två mammalediga vänner som satt och proffsfikade på Voltaires fik på Djurgården. Edie sov. Sedan promenerade vi till Torstenssonsgatan för att ha möte. Edie sov sig igenom det också. Efter att ha sovit i två timmar vaknade hon till när mötet var slut. Jag gav henne mat och hon somnade om.

Hela vägen hem sov Edie för att sedan sitta i bilstolen i hallen för att sova klart. Hon vaknade till liv vid halv sex lagom till att Anders skjutsade mig till gymmet. Om jag vetat hur trött Edie skulle bli av vattengymnastik hade jag dragit igång poolen på maxvärme redan i slutet av december:-)

Idag boxades jag, du milde tid vad ont jag kommer ha imorgon. När jag kom hem fick jag veta att Edie varit pigg som en lärka. En inte så superpositiv lärka. Men det ändrades sig snabbt när hon fick gröt. Hon skrattade högt.

Nu är det jag som signar ut, jag är så trött så jag nästan svimmar.  Godnatt!Stanna pressarna!

En liten flicka som äter gröt för första gången. Knappt fyra månader och sittandes i en babysitter på köksbordet.

Så kom det. Skrattet. Hennes axlar hoppade och en bred salivsträng landade på tröjan under hakan.


Ljudet.

Som porlande vatten. Som ett glas vatten en varm sommardag.

Edie skrattade högt.

Hennes mamma grät.

Vackra, vackra barn.

Tänk att jag gjort en människa som kan skratta högt.

*lycka*

Edies nya leksak heter Ziggy

Vilken snäll hund jag har. Han bara ligger där och låter sig bli dragen i, sugen på och skriken åt.Han bara låg och lät henne få göra vad hon ville. De var så söta. Å jo, oroa er inte, hon gjorde honom inte illa. Jag hade koll.

Så där ja!En modern prinsessa tar inte skit. Jag är stolt över att hon skiter i konventionerna.

Lördag och solsken

Idag är det hemmapremiär för Tyresö FF:s damer. Gissa om jag kommer vara där? Sedan blir det partaj på Energikällan med samling på gymet en stund innan. Tyresö är världens bästa ställe att bo på. Jag tycker att alla känns så genuina, mycket bättre än Stockholm. Jag har äntligen hittat min plats på jorden.

Godmorgon!

Hej på er denna lönefredag! Så här ser jag ut nyvaken.


Håller man upp huvudet syns inte dubbelhakan:-)

Ni kanske undrar hur det går med min träning och min viktminskning? Det går bra och mindre bra, kan man säga. Jag tränar i snitt tre gånger i veckan även om jag velat hinna med lite mer. För att kompensera det har vi köpt en crosstrainer som jag går loss på då och då. När det gäller vikten har det inte hänt mycket men det kommer väl. Jag ska vinna den kampen mot kroppen. Det får ta sin tid, det kommer bli bra även om det är psykologiskt jobbigt att inte få synliga resultat. Jag känner mig starkare, piggare och har bättre kondis och det är det som är hälsa, först och främst. SÄger jag tappert. Men inuti skriker det JAG VILL HA STORLEK 38 SÅ JAG KOMMER I MIN GARDEROB SOM JAG HADE INNAN HORMONKARUSELLEN DROG IGÅNG.

Igår gick jag på dansaerobics. HAHAHAHA, det skulle jag inte ha gjort. Jag var som en elefant i en porslinsbutik. Det var en ren katastrof, jag fick smita ut efter bara en kvart. När jag kom in satt det ett gäng tjejer på golvet i den stora salen. En annan stod och stretchade och det innan vi börjat. Herregud så ambitiöst, tänkte jag och log lite för mig själv. In kommer Fernando och sedan var det fullt ös. Jag hängde med i åtta takter. Sedan flaxade jag med armarna när de andra hukade sig, jag gick åt vänster när de andra gick åt höger och hur jag än koncentrerade mig så fattade jag ingenting. På riktigt. Jag sprang in i en ljushårig tjej gång på gång och de tio första gångerna log hon åt mig men sedan fick hon en stygg rynka i pannan och då fattade jag att det var dags att avvika. Så det gjorde jag. Jag flydde upp i det lilla gymmet där jag fick vara ifred. Från stora hallen hördes Fernandos glädjetjut och när jag stod och trampade på crosstrainern och svetten rann tröstade jag mig med att alla är barn i början. Det sved att jag inte kunde men skam den som ger sig. Har jag äntligen tagit mod till mig att börja träna så är väl lite sårad stolthet ingenting? På´t igen, nästa vecka tar jag nya tag med dansen.

Mina fina händer

Jag biter något för bedrövligt på naglarna, ska ni veta. Det sjuka är att om jag träffar någon som har lika nedbitna naglar som jag tänker att det nog måste vara en nervös fan. Konstigt. Hursomhelst så är det dags att börja jobba den första maj så jag såg mig om efter ett ställe att fixa mina stumpar till naglar på. Bredvid Tyresö Centrum ligger en skönhetssalong som heter Handens naglar. Den ser inte mycket ut för världen men sällan har jag mött så genuin mänsklig värme. Jag kommer in, trött småbarnsmamma som jag är, med en bebis på tre och en halv månad. Hur tänkte jag egentligen? Det är ett omöjligt uppdrag. Men inte för Gittan och Sollan på Handens naglar.

Jag skulle vara där klockan tio och som tur var så sov Edie. En enkel match, tänkte jag och slog mig ner i stolen. Gittan bjöd på te och jag stortrivdes med en gång. Vi satte igång och efter ett tag vaknade Edie. Hmm, det här blir nog lite bökigt, tänkte jag men drabbades inte av panik. Inte då. Gittan föreslog att jag skulle slänga upp Edie i knät så det gjorde jag. När jag en stund senare satt med formar på alla naglarna sprakade det till ordentligt i blöjan och Edie sket så det skvatt, det riktigt ekade i hela lokalen. DÅ fick jag panik. Vad skulle jag göra? Fast satt jag ju och händerna gick inte att använda till annat än att spreta med. Svetten lackade men Edie var tyst och såg ganska nöjd ut. Gittan var lugn som en filbunke och sa att allt löser sig, det får ta tid, ta det lugnt Kim, så är det med småbarn. Efter ett tag började Edie pipa och då fick vi bryta för blöjbyte. Hur byter man blöjor med en hand? Svar: Det kan man inte varpå två tippar på vänsterhanden flög all världens väg och det innan jag ens klivit ur salongen. Men Gittan blev inte sur för det. Antingen är hon världens snällaste eller så borde hon ge sig på skådespelarkarriären. När Edie sedan började gnälla för att sedan brista ut i högljutt gråt kom Sollan som en räddande ängel. Sollan är Gittans mamma och se så fin hon är när hon vaggar Edie i vagnen.När hon bar runt på Edie så var det så fint, på något sätt. En äldre med en så mycket yngre. Det slog mig att en vacker dag kommer Edies rynkiga fina händer hålla försiktigt om ett litet spädbarnshuvud.

Handens naglar är ett ställe där man kan få sina naglar fixade och dessutom lite lugn och ro i själen.Trevlig kväll!


Träning.

Jag älskar att träna.

Det är inte klokt.

Vad hände?

Upp som en sol...

Edie vaknar tidigt, redan halv sju slår hon upp sina blå ögon. Jag slänger en blick på henne och andas ut, puh, hon är på gott humör. Nice, som Jonna skulle sagt. Medans jag ammar henne ligger vi och lyssnar på stöket nere i köket. P3 skvalar i bakgrunden, en toalett spolar och Lisen och Anders röster maler på. Vi pratar mycket med varandra i vår familj, tänker jag och tittar ner på Edie som försöker le samtidigt som hon äter, ett inte helt lätt uppdrag. Jag hör hur Anders ropar till Hampus att det är dags att gå upp. Hampus svarar med en dovt ljud, han är en riktigt morgontrött tonåring och när jag var i den åldern gjorde det verkligen fysiskt ont att gå upp till skolan.

När vi ammat färdigt tar vi svängen förbi skötbordet där Edie snackar lite med sin mobil som hänger där. Skötbordet är en favoritplats, ibland när hon är grinig går jag dit med henne för att se om hon blir på gott humör. Blir hon inte det är det riktigt illa. Det har bara hänt en gång och då var hon sjuk efter en vaccinspruta.

Nere i köket hinner vi precis vinka av Lisen när hon slänger på sig hjälmen för att cykla till busshållsplatsen. Igår när Lisen kom från sin mamma blev Edie så glad att hon skrek till. Nu tittar Edie långt efter Lisen när hon far iväg och minen ser lite snopen ut. När jag äter frukost ligger Edie på en liten madrass under sitt babygym och leker. Eftersom Edie är på gott humör idag hinner jag både fika med Anders och läsa en del i tidningen innan jag behöver lyfta upp henne. Vi går in i Jonnas rum för att mysa och äta lite välling. Först kommer Anders och pussar på Edie sedan kommer storebrorsan. Edie dör av lycka.De snackar lite och Edie visar sin allra charmigaste sida, benen står rakt upp som den sätesbebis som hon är:-)


När Hampus sticker till skolan slänger Edie en blick på mig, konstatarerar att jag är tråkig och börjar snacka med en affisch istället.När det är segt fäster hon blicken på tvn........som jag då stänger av till hennes stora förtvivlan. Jag tröstar med mat eftersom hon nog är hungrig vid det här laget. Det funkar fint.Efter ett tag börjar hon klippa med ögonen. Jag håller andan, det är nära nu.Till slut tar John Blund över. Hon sover som en klubbad säl.


Upp som en sol och ner som en pannkaka.

Nya tag om cirka två timmar. Ni kanske undrar vad jag ska göra för nytta under den tiden? Det kan jag tala om för er att jag ska göra ingenting. Ingenting mer än att ligga alldeles nära henne, höra hennes andetag, lukta i hennes hår, och vyssja henne till lugn och ro igen om hon drömmer något läskigt.

Visst fick jag en fin start på den nya veckan? Trevlig måndag!

Söndagsångest

Ikväll har jag varit riktigt låg. Kanske är det hormonerna som gör det. Molande värk i magen, svullna bröst och ett ledset svart moln i magen.

Kanske är jag bara trött.

Eller nåt.


Lördagsjobb

Sedan får vi övernattningsgäster. Jag längtar!!

Ethan är nog en blivande svärson

Idag hade vi finbesök. Kolla in hur fina de är tillsammans:Ethan går i samma bvc- grupp som oss. Han är två dagar äldre än Edie.Här håller de varandras händer och snackar. Så söta så jag dör!Efter Ethan och Jenny gått hem somnade Edie som en stock. Underbart att se min dotter leka sig trött. Det här måste vi göra om. Snart.

Nu: Godnatt så snart Edie vaknar för sin midnattsamning.

Hälsning från andra sidan

Edie vaknade halv fem och vägrade somna om. Efter en timmes mys i sängen gick vi ner för att äta frukost. När jag gick ut för att hämta tidningen smet en räv med en pinne i munnen över gatan.

Tack för den kärlekshälsningen. Jag älskar dig också. Kusinerna hälsar.

 

Aftonbladet Söndag

Idag har jag och Edie varit på Aftonbladet för att ta kort. Vi skulle vara där klockan tio och jag var lite nervös för att det skulle bli en katastrofdag. Edie har sovit oroligt inatt så vi var lika trötta båda två när klockan ringde i morse. Jag hade tur. Edie somnade i parkeringshuset och sov sig igenom hela min sminkning. Gissa om det gjordes underverk med smink och annat! Det var som om livet rann i mig i takt med att nyllet sminkades till den kvinna jag faktiskt också kan vara. Hon med lösögonfransar och åttio lager smink, i en fotostudio och leendet på rätt plats. Faktum var att det var ett trevligt avbrott från gympabrallor, hårtofsar, barnskrik och mjölkspyor. Det var många år sedan jag njöt av att bli plåtad. Men det är klart, jag hade världens sötaste med mig på kortet. Världens sötaste som inte bjöd på ett enda leende förrän jag satte ner barnstolen i hallen  och vi var hemma igen. Min dotter har en egen vilja, det kan jag säga. Undrar så vad hon har fått det i från:-)

Nu väntar jag på att fotografen ska skicka över ett par bilder så jag får se hur det blev. Ni ska få se det samma dag som det publiceras i tidningen. En kopp te på balkongen med Anders hanns med när Edie tog sig en tupplur. Då tog han det här kortet, visst är hårfärgen fin i solen?


Tenoren Edie

Varje gång vi varit ute på någon längre aktivitet brukar jag klä av mig och Edie när vi kommer hem. Vi snackar ända in till blöjan och trosorna. Sedan kryper vi ner i sängen, långt under täcket med bara en liten glipa för att få in ljus och luft. Då brukar Edie vilja äta en skvätt och bara efter ett par sekunder börjar min dotter att flamsa. Hon försöker jollra och prata med bröstet i munnen och hon blir lika förtjust varje gång hon märker att det inte går. Sedan spänner hon ögonen i mig och drar ur sig en lång harang och när hon är klar lyfter hon på sitt ena ljusa ögonbryn som för att säga att det är min tur att ta ton. Vi skriker högt, vi piper, jag härmar hennes olika läten, vi sträcker ut våra tungor, jag gör pruttljud med munnen och allt annat jag kan komma på som gör att Edie ler så hennes ena smilgrop syns.


Min dotter ska jag vara världens bästa mamma till. Hela hennes liv, för alltid, så länge jag finns. Amen.

R.I.P

Kerstin Thorvall.

Hemma på vår gata i stan

Vi trodde att det skulle bli en stilla fredag med Jonna och Lisen, lite mys framför tvn och tidig kväll. Icke. Hampus ringde och frågade om han fick komma över med ett par kompisar för att gibba. (Spela dataspel på nätet hela natten.) Visst, sa vi eftersom vi gillar att ha barn i huset. Tjejerna ville ta hit några kompisar och så var de instängda på Jonnas rum med godis och kvar satt jag, Anders och Edie och glodde på varandra. När Edie somnat hade vi all tid i världen för oss själva så Anders myste med Edie i famnen och jag tog en nattpromenad på en timme med hundarna. Så skönt att få tid att låta tankarna härja fritt. På vägen tillbaka stannade jag till och tittade på vårt hus. Alla lampor tända. Skuggor som rör sig innanför väggarna. Liv. Jag kände en stark känsla av tillfredsställelse, måtte vårt hus alltid krylla av ungar, hoppas vårt hem blir ett ställe man hänger på.

Hur lagar man frukost till två vuxna och nio barn? Jo, jag löste det med en buffé.Nybakta frallor från konditoriet och frukostinhandling och morgontidning. Livet ÄR SÅ JÄVLA FANTASTISKT!!!

Nu ska jag gå en långis med hundarna, om jag inte bryter benen på skorna som ligger huller om buller i hallen, vill säga:-)Trevlig lördag!


Jag skulle gärna vilja sova en hel natt

Jag ser framemot att få sova tills jag vaknar. Om ni förstår vad jag menar. Skummar igenom bloggen och inser att jag hellre tar tusen vakennätter jämfört med återuppleva känslan jag hade när jag skrev det här inlägget.


Edie i shoppingtagenJag och Lisen åkte till Nacka Forum idag. Det var ohyggligt stort för i vanliga fall brukar jag åka till Sickla som är mycket mindre. Jag gick nästan vilse. I Sickla är det gratis att gå på toaletten det var det inte i Nacka. Stort minus om man som jag springer på toa i parti och  minut:-) I vilket fall som helst, Edie vägrade ligga i vagnen och hennes storasyster föll pladask för Edies darrande underläpp och kånkade runt på henne en hel eftermiddag.

Det här är Jenny, Ethan och Edie när vi var och fikade häromdagen. Visst är de fina?


Jag ska sticka till öppna förskolan nästa vecka, ni gav mig ett bra tips. Efter er peppning vågade jag ringa Jenny och Ethan så vi tog en fika. Den 28:e börjar vi på babysim. Tack för hjälpen!

Trevlig helg alla!Att få nya vänner

Jag har flyttat till Tyresö. Här finns många barnfamiljer och annat trevligt folk att hänga med om man bara vågar ta kontakt. Det är inte lätt att lära känna folk när man är mammaledig. Jag är rädd att verka för på- som om jag är desperat. Ofta tänker jag på hur lätt det skulle vara att bo i Uddevalla där man känner alla. Anders brukar le åt mig för enligt honom skulle jag få panik på två dagar. Men mina vänner bor där. Mina vänner som kände mig innan jag blev offentlig. Jag kan sakna den närheten till människor som känner mig väl.

Just nu peppar jag tjejerna att våga ringa lagkamrater för att få igång ett nytt umgänge. Vilken clown jag är, jag vågar ju knappt inte ens själv.

Ensamhet är för bedrövligt tråkigt. Iallafall när man inte väljer den själv.


Inte igen!!

Anders kommer upp med frukost på sängen. Han har den snälla rösten och drar upp rullgardinen samtidigt som han suckar djupt. Allt man ser är en vit vägg utanför fönstret. Snö igen! Jag ORKAR inte traska runt i snö igen. Finns växthuseffekten verkligen? Globaluppvärmingen lyser med sin frånvaro. Iallafall i Tyresö. (Ja, jag skämtar)

Just nu sover Edie, Anders och barnen är på fotbollsmatch: Allsvensk premiär mellan Tyresö FF och Djurgården. Jag har haft en hel timme för mig själv och tänkte att jag skulle hasta ner i köket och bränna på en kopp te. Vad händer? Jag kommer på att jag har två fria händer och kan väsnas hur mycket som helst. På med babywatchern, högsta volym på radion och sedan gnodde jag köket skinande rent. Utan att bli avbruten. Jag har retat mig på smutsigt kakel och kladdig mikro i flera dagar men inte hunnit ta tag i det. Nu gjorde jag det och det känns bra. För att inte tala om hur skönt det var att få sitta på toa i ett alldeles tyst hus.

Nu: slösurfning med en kopp rykande te och någon kass dokusåpa påslagen i bakgrunden. Just nu i detta ögonblick mår jag skitbra. Sedan jag blev mamma har kraven på goda stunder sänkts något. Det är i det lilla i vardagen jag finner största tillfredsställelsen. Kanske börjar jag bli vuxen...

Glad påsk!

Lillfisen Löwstedt säger Glad påsk till alla!


Du fattas oss.

På långfredagen för fem år sedan dog min svärmor, Gudrun. Jag minns första gången jag träffade Anders mamma. Vi bodde i en lägenhet på elfte våningen och när jag kom hem från en turné stod hon i vardagsrummet och beundrade utsikten över Nackareservatet. Hon var vänd mot fönstret och jag kom ropade hej när jag kom in i rummet. Jag var nervös, minns jag. När hon vände sig om såg jag hennes ögon först. Anders färger och ögon i en äldre, kvinnlig variant. Gudrun hade snälla ögon och armen i bandage. Vi fikade och krampen i magen löstes upp när jag märkte att samtalet flöt på mellan oss. Gudrun påminde om min mormor. Inte så konstigt kanske, mormor May var också sjuk i cancer och de båda var lika gamla.


Hon blev sämre. Jag och Anders gifte oss på nyårsafton 2004. Det kom ett blomsterbud från Gudrun och Rune, jag blev jätteglad för det. När Rune ringde satt alltid Gudrun bakom och sufflerade. Jag drog alltid på munnen åt det. Jag kan inte minnas att jag pratade med henne själv så många gånger. Rune skötte snacket och med den äran. Min svärfar är en pratglad och sprallig typ. I slutet var Rune sliten. Han vårdade Gudrun i hemmet med hjälp av läkare, avancerad sjukvård i hemmet. En sann hjälte, hans handlingar utfördes av kärlek. Sista gången jag träffade Gudrun kommer jag aldrig att glömma. Hon låg i sovrummet och det var som att se min mormor som hon såg ut sista gången jag såg henne. Vi förflyttade oss in i vardagsrummet och jag gav henne munspray eftersom medicinerna gjorde henne torr i munnen. Vi visade videon från vårt bröllop och vi skålade i champagne. Gudrun vätte läpparna och lade sig sedan ner i soffan. Jag kröp ner bredvid Gudrun och vi låg under filten och pratade. Det fanns ingen tid för kallprat. Anders och Rune var inte där, jag vet inte vad de gjorde. Plötsligt tittar Gudrun mig rakt i ögonen och säger:

”Tror du att jag överlever?”  Hennes blick var plötsligt knivskarp.

”Jag vet inte”, svarade jag. Jag ville inte ljuga men jag var inte heller ärlig. Gudrun var döende och det kändes i luften mellan oss, det behövde inte sägas.

”Jag vill inte dö, jag vill vara kvar och se hur det går för alla. Du vet att jag är så glad för att Anders träffat dig. Han är glad. Han är inte alltid lätt att förstå sig på, ser du. Men du gör det, sånt känner en mamma.” Hon klappade mig på kinden och blåste ut luft i en trött suck. Hennes andedräkt luktade svagt av munsprayen blandat med sjukdom. Jag lade min hand på hennes kind och såg henne i ögonen och log.

”Ska vi sätta fötterna i ett bad?” Jag satte försiktigt ner hennes fötter i baljan och målade hennes fingernaglar i en fin färg. Gudrun valde färg själv, jag hade lånat en massa nagellack från Nina. Man fick vara försiktig när man klippte och filade, medicinerna gjorde att hon blödde lätt. Med jämna mellanrum nickade Gudrun till, det tog på krafterna att bli fin. Vi kramades länge innan vi sa hejdå. I bilen kom tårarna.

” Det var nog sista gången jag träffade Gudrun”, sa jag till Anders och jag tyckte så synd om honom för  snart skulle han förlora sin mamma och hans barn sin farmor. I köket på Klaraborg hänger bilder på Gudrun med alla sina barnbarn. Ett kort för varje födsel och i ena hörnet sitter födelseannonsen utklippt. Gudrun hade nio barnbarn när hon gick bort. Många av dem bär hennes fräknar. Om Edie ärvt fräknar vet vi inte än. Jag hoppas det.

Min dotter kommer aldrig få träffa sin farmor men Edie heter Gudrun i andranamn. Jag är så himla glad för det.


RSS 2.0